dinsdag 2 mei 2017

Desem invriezen? Het kan!

In mijn boekje Zo bak ik puur brood besteed ik uitgebreid aandacht aan zuurdesem:

  • Hoe je het maakt;
  • Hoe je het gebruikt;
  • Hoe je het ( langere tijd ) bewaart;
  • Hoe je het ververst;
  • Hoe je meerdere soorten desem maakt;
  • Hoeveel desem je gebruikt in een recept;
  • Wat hydratatie precies is;
  • Hoe je een gistrecept omrekent naar een desemrecept;
  • Hoe je Leivito Madre  ( LM )maakt;
  • Hoe je LM gebruikt.

Mijn desem is inmiddels 4 jaar oud en doet het uitstekend. Ik was dan ook helemaal vergeten dat ik het in juni 2016 gedeeltelijk invroor.

Het dekseltje met datum en instructie

We gingen met vakantie en daarom ververste ik een deel van mijn desem met roggemeel en vroor het in. Op 27 april 2017 vond ik het terug. Ik liet het ontdooien op kamertemperatuur in de hoop dat ik er nog iets mee kon doen.

In ontdooide staat

Dat bleek geen ijdele hoop.
Ik nam 10 gr van het ontdooide desem af en ververste het met 10 gr tarwebloem en 10 gr water. De rest gooide ik weg.
Ik liet het ververste desem staan totdat het begon te 'werken' en zette het daarna in de koelkast.


Na de eerste voeding


De volgende dag nam ik het desem uit de koelkast en liet het op kamertemperatuur komen. Ik nam er 10 gr vanaf en voedde dit met 10 gr roggemeel en 10 gr water. De rest gooide ik weer weg.

De dag erna herhaalde ik het laatste nog een keer in de ochtend en liet het desem op kamertemperatuur staan tot de avond.
's Avonds mengde ik de  30 gr desem met 110 gr tarwebloem en 110 gr water, dekte het af en bakte er de volgende dag brood mee.




Na 10 maanden en 17 dagen in de diepvries bleek mijn desem nog te werken! Ik had wel vaker gelezen dat het mogelijk was, maar dat het zolang houdbaar bleek en dat ik er zo'n mooi brood mee kon bakken, had ik niet verwacht.

Als je langere tijd niet in de gelegenheid bent je desem te verversen, kun je het dus invriezen.
Zorg wel dat je bakje goed schoon en dicht is. Werk met een schone lepel en gebruik geen oud meel. Als het ontdooid is, gooi dan echt bijna alles weg en ververs het meerdere keren. Mocht het dan toch niet gaan 'werken', neem dan geen risico en gooi het weg.

                                                            ©Marionskitchenstories

PS Het recept voor dit brood volgt later.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen