vrijdag 14 april 2017

Pinze: Paasbrood uit Oostenrijk

Dit Paasbrood uit Oostenrijk, dat ook in Duitsland en Slovenië gebakken wordt, verbaasd me. Ik verwachtte een heel nat deeg op basis van de beschrijving in het recept, maar dat werd het niet. Het deeg is vrij stug en 'Stretch and fold'' bleek niet nodig.



De smaak is heerlijk. Het lijkt op brioche, maar toch weer niet. Ik gebruikte weinig suiker omdat we niet van zoet brood houden en wat meer zout. In het originele recept zit 70 gr suiker en 4 gr zout. De samenstelling van het deeg heb ik verder niet aangepast, wel de werkwijze.

Wat heb je nodig voor 1 groot ( of 3 kleine ) brood / broodjes?

Temperatuur deeg: 25⁰C; rijstemperatuur: 27⁰C

  • 460 gr tarwebloem;
  • 55 gr lemairemeel;
  • 8 gr instantgist of 20 gr verse gist;
  • 8 gr zout;
  • 160 gr volle melk;
  • 20 gr suiker ( 70 gr originele recept );
  • 75 gr ongezouten roomboter;
  • 50 gr eidooier;
  • 75 gr ei;
  • 15 gr citroensap;
  • 60 gr citroenschil / sinaasappelschil;
  • 5 gr vanille extract.


Voor het bestrijken:

  • 1 ei;
  • 15 gr melk;
  • Snufje suiker;
  • Snufje zout.

En hoe maak je het?
 
  • Meng alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de boter ) gedurende 2 minuten;
  • Laat het deeg dan 5 minuten rusten;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 6 - 8 minuten een soepel, beetje plakkerig deeg van;
  • Voeg de boter in blokjes toe in de laatste 4 minuten;
  • Neem het deeg met natte handen uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Bol het deeg op;
  • Leg het deeg in ingevette plastic bak en laat het 40 minuten rijzen;
  • Bol het opnieuw op en zet de afgesloten bak in de koelkast en laat staan tot de volgende ochtend.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Neem het brood uit de koelkast en snijd het diep in;
  • Bestrijk het met het eimengsel en leg het op de hete bakplaat;
  • Bak het brood 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in 35 minuten gaar. Bedek het met aluminiumfolie als het te donker wordt;
  • Laat het nog 5 minuten staan in de dichte oven.


Ik deed het deeg rechtstreeks uit de koelkast in de oven. Dat kon omdat het heel mooi gerezen was. Het resultaat is verbluffend. Omdat het deeg zo koud was, duurde het vrij lang voordat het brood gaar was. 

                                                                 ©Marionskitchenstories





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen