donderdag 31 oktober 2013

Sandwichbrood met honing, yoghurt en zuurdesem

Op dit moment volg ik een cursus bij Coursera die The New Nordic Diet heet. In deze cursus, die wordt gegeven door de universiteit van Kopenhagen in samenwerking met o.a. het beroemde restaurant Noma,  vertelt men over het onderzoek dat men gedaan heeft naar 'hoe je met producten uit je eigen streek en rekening houdend met de seizoenen' een dieet kunt samenstellen waarmee je slank en gezond blijft en je heel lekker kunt eten . Het New Nordic Diet is geen dieet in de zin van dat er gestreefd wordt naar afvallen. Het is veel meer gericht op de gezond houden van mensen op een aangename manier.
Dit brood, dat ik tegenkwam op het blog van Bjorn Hollensteiner , voldoet niet aan de normen van het dieet, waarbij men de voorkeur geeft aan volkorenmeel, maar het is wel heel erg lekker en gemakkelijk te maken.


Wat heb je nodig voor 2 broden?

Temperatuur deeg 27⁰C; rijstemperatuur 29⁰C


  • 946 gr witte bloem;   
  • 338 gr yoghurt;   
  • 305 gr volle melk;   
  • 6,4 gr instantgist  
  • 18 gr bakkerszout;   
  • 54 gr roggedesem;   
  • 35 gr boter; 
  • 35 gr honing.    

En hoe maak je het?

• Vermeng het meel, de yoghurt, het zuurdesem en de melk gedurende circa 2 minuten
  ( tot alle vocht is opgenomen ) en dek daarna de kom af en laat hem ½ uur staan ( autolyse );
• Voeg dan de gist, de boter en de honing toe en meng opnieuw 2 minuten;
• Voeg daarna het zout erbij en meng nog 2 minuten;
• Kneed e.e.a. vervolgens in 4 - 8 minuten tot een soepel deeg;
• Stort het deeg op je werkplek, deel het in 2 gelijke stukken, bol ze op en leg ze in
  ingevette kommen;

• Zet het deeg gedurende 2 uur te rijzen;
• Na 1 uur kun je, als het deeg erg plakkerig is, een 'stretch & fold' doen ( Strech and fold by Peter    Reinhart).
• Druk na 2 uur voorzichtig de lucht uit het deeg, maak het op in de gewenste vorm en leg het
  in ingevette broodvormen;
• Laat het deeg nog minstens 1 uur rijzen ( eventueel wat langer );
• Bestrijk de broden met wat lauwe melk voordat je ze in de oven zet.

Bakken:

• Verwarm de oven op 220°C voor (  boven- en onderwarmte );
• Zet de broden in de oven en bak gedurende 10 minuten op 220°C;
• Verlaag dan de temperatuur naar 190°C en bak het in nog een 30-40 minuten gaar.


Je krijgt een mooi luchtig brood. Het is uitermate geschikt als sandwichbrood, maar geroosterd smaakt het ook uitstekend.

                                                           ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen